Viruset neurotropike

Disa informacione mund të jenë të vjetra. Vizitoni qendrën tonë Coronavirus dhe ndiqni faqen tonë të azhurnimeve të drejtpërdrejta për informacionin më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

gati 1 vit pasi u identifikua Coronavirus roman, SARS-COV-2, rastet globale kanë tejkaluar 88 milion. Edhe pse një numër i vaksinave janë aprovuar, pjesëmarrja do të marrë kohë.

Ndërkohë, studiuesit vazhdojnë të studiojnë COVID-19 në përpjekje për të ngadalësuar përhapjen dhe për të zvogëluar simptomat e rënda.

Shkencëtarët e tjerë po përpiqen të bashkojnë një fotografi se si mund të duket jeta në planin afatgjatë për dikë që ka pasur Covid-19.

një artikull i perspektivës së fundit, i cili shfaqet në Alzheimer & amp; Dementia: Gazeta e Shoqatës së Alzheimerit, rishikon hulumtimet për sëmundjet e kaluara virale, përfshirë pandeminë e gripit nga një shekull më parë. Autorët besojnë se hulumtimi tregon se COVID-19 mund të shkaktojë një efekt të qëndrueshëm në tru.

Qëndroni të informuar me azhurnime të drejtpërdrejta mbi shpërthimin aktual të COVID-19 dhe vizitoni qendrën tonë Coronavirus për më shumë këshilla për parandalimin dhe trajtimin.

Viruset neurotropike

Shkencëtarët e konsiderojnë virusin SARS-COV-2 një virus "neurotropik", sepse mund të hyjë në qelizat nervore. Viruset neurotropike përfshijnë shytat, tërbimin dhe viruset Epstein-Barr. Ndërsa disa viruse neurotropike shkaktojnë simptoma më të buta, të tjerët mund të shkaktojnë ënjtje në tru, paralizë dhe vdekje.

Disa viruse të ngjashme me gripin janë neurotropike dhe të ngjashme në strukturë me koronavirusin roman. Si i tillë, studiuesit i shikuan këto viruse të përpiqen të fitojnë njohuri se çfarë lloji të efekteve afatgjata të presin te njerëzit që janë rikuperuar nga COVID-19.

"Që nga pandemia e gripit të vitit 1917 dhe 1918, shumë nga sëmundjet e ngjashme me gripin janë shoqëruar me çrregullime të trurit," thotë autori kryesor Dr. Gabriel A. de Erausquin.

Dr. de Erausquin, i cili është profesor i neurologjisë në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Teksasit në San Antonio, shpjegon: "Ata viruse të frymëmarrjes përfshinin H1N1 dhe SARS-COV. Virusi SARS-COV-2, i cili shkakton COVID-19, dihet gjithashtu se ndikon në tru dhe sistemin nervor. "

Sipas shkencëtarëve, një rrezik i ngritur i sëmundjes së Alzheimerit, sëmundjes së Parkinsonit dhe problemeve të shëndetit mendor mund të lidhen potencialisht me këto sëmundje të ngjashme me gripin.

Rëndësia e simptomave neurologjike

Disa njerëz me COVID-19 nuk pësojnë ndonjë simptomë, ndërsa të tjerët kanë simptoma që variojnë nga të buta në të rënda.

Disa nga simptomat dalluese përfshijnë:

  • Kollë e thatë
  • Vështirësia e frymëmarrjes

Për më tepër, një vlerësim 15-25% e njerëzve me sëmundje virale mund të kenë simptoma neurologjike, duke përfshirë:

  • Humbjen e ndjenjës së shijes dhe erës
  • Gjendja mendore e ndryshuar

Ndërsa humbni ndjenjën e nuhatjes mund të mos duket serioz në fillim, është akoma e rëndësishme, pasi është e lidhur direkt me funksionin e trurit.

Për të hyrë në qeliza, SARS-COV-2 lidhet me receptorët ACE2 në membranat qelizore. Llamba e nuhatjes, e cila është pjesa e trurit që merr ndjesi erë, strehon një përqendrim të lartë të këtyre receptorëve. Llamba e nuhatjes gjithashtu ka lidhje të forta me hipokampusin – zona përgjegjëse për kujtesën.

Sipas Dr. De Erausquin, "Gjurmët e virusit, kur pushton trurin, çon pothuajse drejt e në hipokampus."

"Kjo besohet të jetë një nga burimet e dëmtimit njohës të vërejtur në pacientët COVID-19. Ne dyshojmë se mund të jetë gjithashtu pjesë e arsyes pse do të ketë një rënie njohëse të përshpejtuar me kalimin e kohës në individë të ndjeshëm, "shton ai.

Ndër çështje të rënda neurologjike gjatë infeksionit SARS-COV-2, pacientët mund të zhvillojnë lëng në tru, inflamacion në tru dhe konfiskime.

Ndikimi i qëndrueshëm i COVID-19

COVID-19 mund të shkaktojë dëme të rënda në mushkëri, dhe se dëmtimi mund të jetë i pakthyeshëm. Sidoqoftë, sipas hulumtimit të autorëve, duket se pasojat e mundshme nga COVID-19 mund të shtrihen përtej dëmtimit të mushkërive.

Autorët shkruajnë se "problemet e frymëmarrjes për shkak të SARS-COV-2 mendohet se janë pjesërisht për shkak të disregulimit të rrjedhin të trurit, siç janë ndoshta disa nga simptomat gastrointestinale."

Bazuar në idenë se COVID-19 mund të shkaktojë dëme në tru, është e mundur që njerëzit që kanë pasur koronavirusin e romanit, por ishin ose asimptomatikë ose me përvojë simptoma të buta mund të përballen me probleme në rrugë.

Sidoqoftë, Për shkak se COVID-19 është një sëmundje e re, shkencëtarët do të duhet të kryejnë studime afatgjata për të konfirmuar këto teori.

"Si Alzheimer & amp; Artikulli i çmendurisë thekson, historia mjekësore e nën-njohur e këtyre viruseve gjatë shekullit të kaluar sugjeron një lidhje të fortë me sëmundjet e trurit që ndikojnë në kujtesë .

"Në këtë kohë të vështirë, ne mund të krijojmë një ‚rreshtim argjendi" duke kapitalizuar në shtrirjen dhe reputacionin global të Shoqatës së Alzheimerit për të bashkuar komunitetin e kërkimit për të ndriçuar ndikimin afatgjatë të Covid-19 në tru, ”Thotë Dr. Carrillo.

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe Covid-19, klikoni këtu.

  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
  • Neurologjia/Neuroshkenca

COVID-19: Vlerësimet e studimit Shkalla e ‚transmetimit të heshtur‘

Një studim i ri-i cili ende nuk duhet të paraqitet në një ditar-vlerëson se njerëzit që nuk shfaqin ende ndonjë simptomë transmetojnë rreth 10% të infeksione.

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe Covid-19, klikoni

Coronavirus, SARS-COV-2, ka infektuar më shumë se 175,000 njerëz në të gjithë botën.

Për shkak se virusi është i ri, shkencëtarët po përpiqen të kuptojnë se si sillet. Gjetjet e tyre do të udhëzojnë përgjigjet ndaj pandemisë dhe do të ndihmojnë zyrtarët të hartojnë mënyra për të ndërhyrë dhe frenuar rrjedhën.

Shkencëtarët nga Universiteti i Teksasit në Austin janë pjesë e këtij aktiviteti të tërbuar dhe po përpiqen të kuptojnë se sa shpejt mund të përhapet virusi. Gjetjet e tyre të fundit janë në pritje të botimit në revistën që shfaqet sëmundje infektive.

Intervali Serial

Hulumtimi përfshinte shkencëtarë nga Shtetet e Bashkuara, Franca, Kinë dhe Hong Kong. Ata ishin veçanërisht të interesuar për të kuptuar se sa shpejt mund të përhapet SARS-COV-2.

Kur shkencëtarët vlerësojnë se sa shpejt do të përhapet një virus, ata i kushtojnë vëmendje dy faktorëve kryesorë:

1. Numri i riprodhimit – ose sa njerëz secili individ me virus ka të ngjarë për të infektuar.

2. Intervali serik – ose koha midis një personi që zhvillon simptomat e një gjendje dhe një person të dytë duke u infektuar dhe në zhvillim simptoma.

Studiuesit në studimin e fundit zbuluan se intervali serik për SARS-COV-2 ishte afërsisht 4 ditë.

Ata shpjegojnë se një interval më i shkurtër serik e bën një epidemi më të vështirë për tu përmbajtur dhe ka më shumë të ngjarë të përhapet shpejt.

"Ebola, me një interval serial prej disa javësh, është shumë më e lehtë për tu përmbajtur sesa gripi, me një interval serial vetëm disa ditë. Përgjigjet e shëndetit publik ndaj shpërthimeve të Ebolës kanë shumë më tepër kohë për të identifikuar dhe izoluar rastet para se të infektojnë të tjerët, "shpjegon Prof. Lauren Ancel Meyers nga Universiteti i Teksasit në Austin. “Të dhënat sugjerojnë që ky koronavirus mund të përhapet si gripi. Kjo do të thotë që ne duhet të lëvizim shpejt dhe agresivisht për të frenuar kërcënimin në zhvillim. "

‘Transmetimi i heshtur’

Një “transmetim i heshtur” ndodh kur dikush që ka kontraktuar virusin nuk tregon simptoma, por ia kalon virusin dikujt tjetër. Studimi aktual është një nga të parët që ekzaminon këtë fenomen për SARS-COV-2. Për të hetuar, studiuesit studiuan 450 raporte të rasteve nga 93 qytete kineze.

Ata gjetën provat më bindëse deri më tani që njerëzit mund të transmetojnë virusin para se të fillojnë simptomat, një skenar që njihet edhe si transmetim presimptomatik.

Autorët vlerësojnë se njerëzit që nuk kishin zhvilluar ende simptoma të transmetuara rreth 10% të rasteve që studiuan.

Nuk është e qartë se sa mund të luajë një transmetim asimptomatik ose presimptomatik në pandeminë e koronavirusit. Këto gjetje mund të ndihmojnë në bërjen e parashikimeve më të mira se si do të sillet virusi.

Pyetjet mbeten

Disa njerëz që kanë kontraktuar SARS-COV-2 nuk shfaqin simptoma, dhe ka të ngjarë që vetëm 1-3% e njerëzve të jenë të ashtuquajturat transportues asimptomatikë.

Sidoqoftë, në të gjitha rastet e COVID-19, ekziston një vonesë midis infeksionit dhe fillimit të simptomave, i cili njihet si periudha e inkubacionit.

Koha midis transmetimit dhe simptomave mund të jetë gjithçka nga 2-14 ditë.

Një studim i kohëve të fundit që ka hetuar kohën e inkubacionit përfundon se mesatarja për zhvillimin e simptomave është 5.1 ditë, dhe 97.5% e atyre simptomave në zhvillim e bëjnë këtë brenda 11.5 ditëve.

Të kuptuarit se sa lehtë këta individë presimptomatikë transmetojnë virusin është i rëndësishëm.

"Kjo siguron prova që masa të gjera të kontrollit, përfshirë izolimin, karantinën, mbylljen e shkollës, kufizimet e udhëtimit dhe anulimin e tubimeve masive mund të jenë të garantuara. Transmetimi asimptomatik definitivisht e bën më të vështirë përmbajtjen. "

– Prof. Lauren Ancel Meyers

Autorët e studimit aktual gjithashtu bëjnë të qartë se, ndërsa numri i njerëzve që kontraktojnë virusin rritet, vlerësimet e tyre të fundit mund të ndryshojnë.

Me shkencëtarët që punojnë rreth orës për të kuptuar se si funksionon virusi, do të duhet të presim më shumë të dhëna para se të bëjmë përfundime të ngurta në lidhje me normat e transmetimit të heshtur.

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin diatea farmaci Coronavirus dhe Covid-19, klikoni

për informacion se si të parandaloni përhapjen e koronavirusit, kjo Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ( CDC) Faqja ofron këshilla.

  • Shëndeti publik
  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

vaksina covid-19: Nëse nuk keni pasur efekte anësore, a jeni i mbrojtur?

Miliona njerëz në të gjithë globin kanë marrë një vaksinë COVID-19. Sidoqoftë, ka ende pyetje të shumta që lidhen me efektivitetin e këtyre vaksinave. Një pyetje e zakonshme është nëse ekziston një marrëdhënie midis efekteve anësore të vërejtura pas vaksinimit dhe imunitetit të mëvonshëm.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhënat në dispozicion të publikut në kohën e publikimit. Disa informacione mund të jenë të vjetra. Vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për informacionin më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

aktualisht ka 21 vaksina COVID-19 të autorizuara për përdorim në të gjithë globin. Në Mbretërinë e Bashkuar, mbi 36.500,000 njerëz janë vaksinuar plotësisht kundër COVID-19 deri më tani. Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 162.100,000 njerëz tani janë vaksinuar plotësisht.

në të gjithë botën, mbi 13% e popullsisë janë vaksinuar plotësisht kundër COVID-19, sipas të dhënave të përpiluara nga Google.

Monitorimi i sigurisë së vaksinave në botë reale vazhdon për të gjitha vaksinat, pasi gjendja Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Autoritetet shëndetësore në të gjithë botën vazhdojnë të inkurajojnë ata që marrin një vaksinë COVID-19 për të raportuar çdo efekt anësor tek një profesionist i kujdesit shëndetësor.

Miliona njerëz të vaksinuar kanë përjetuar efekte anësore, duke përfshirë ënjtje, skuqje dhe dhimbje në vendin e injektimit. Ethet, dhimbja e kokës, lodhja, dhimbja e muskujve, të dridhura dhe nauze raportohen gjithashtu.

Siç është rasti me ndonjë vaksinë, megjithatë, jo të gjithë do të reagojnë në të njëjtën mënyrë. Shumë njerëz nuk kanë raportuar ose përjetuar efekte anësore pas vaksinimit të tyre. A do të thotë kjo që ata nuk mbrohen kundër SARS-COV-2?

Për më shumë këshilla mbi parandalimin dhe trajtimin e COVID-19, vizitoni qendrën tonë të koronavirusit.

‚Asnjë lidhje e drejtpërdrejtë midis efekteve anësore dhe mbrojtjes‘

Në një intervistë me Medical News Today, William Schaffner, M.D., Profesor i Sëmundjeve Infektive në Qendrën Mjekësore Universitare Vanderbilt në Nashville, TN , foli për marrëdhëniet midis efekteve anësore dhe imunitetit me SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19.

Ai deklaroi se as prania dhe as mungesa e efekteve anësore nuk tregojnë imunitet. "Nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë midis efekteve anësore dhe mbrojtjes," tha Prof. Schaffner. Të dhënat

nga provat e vaksinave me dy doza mRNA COVID-19-Pfizer-Biontech dhe Moderna-tregojnë se këto janë mbi 90% efektive. Nën 10% të atyre që vaksinohen plotësisht mund të kenë mbrojtje të pjesshme.

Për shkak të mënyrës në të cilën funksionojnë vaksinat-duke bërë që trupi të krijojë imunitet kundër patogjenit të synuar-individët me sisteme imune të kompromentuar mund të mos jenë në gjendje të ndërtojnë imunitet të plotë apo edhe të pjesshëm me SARS-CoV -2.

Sipas Prof. Schaffner, disa ilaçe, të tilla si imunosupresantët dhe disa ilaçe të përdorura në trajtimet e kancerit, gjithashtu mund të ndikojnë negativisht në efektivitetin e vaksinave COVID-19.

canfarë mund të na tregojë testimi i antitrupave?

Disa shkencëtarë kanë sugjeruar që testimi i antitrupave mund të ndihmojë në vlerësimin nëse një vaksinë COVID-19 ka promovuar imunitetin ndaj koronavirusit të ri.

Sidoqoftë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) kohët e fundit lëshoi një deklaratë duke thënë se "Testet e antitrupave nuk duhet të përdoren për të vlerësuar nivelin e imunitetit ose mbrojtjes së një personi nga COVID-19 në çdo kohë, dhe veçanërisht pas Personi mori një vaksinim covid-19. "

Ndërsa testimi i antitrupave mund të duket një mënyrë e arsyeshme për të përcaktuar nëse një person ka zhvilluar antitrupa ndaj SARS-COV-2, një rezultat pozitiv i testit nuk tregon domosdoshmërisht që një person nuk do të zhvillojë COVID-19.

FDA është e shqetësuar se testimi i antitrupave mund të çojë në një qëndrim më të qetë për të marrë masa paraprake kundër infeksionit me koronavirusin e ri. Kjo nga ana tjetër mund të rezultojë në një përhapje të shtuar të SARS-COV-2.

Dr. Elitza S. Theel, drejtore e Laboratorit të Serologjisë së Sëmundjeve Infektive në Klinikën Mayo në Rochester, MN, iu përgjigj MNT për testimin e antitrupave.

"Ende nuk ka një lidhje të vendosur të imunitetit për SARS-COV-2 si ne për sëmundjet e tjera të parandalueshme nga vaksina," tha Dr. Theel.

"Dhe ne duhet të kujtojmë se testet serologjike të disponueshme COVID-19, nga të cilat ka shumë dhe mund të ndryshojnë në objektivat e tyre/karakteristikat Tregoni nëse një individ ka montuar një përgjigje imune ndaj virusit apo jo. Nëse kjo përgjigje imune është e mjaftueshme për imunitetin afatgjatë nuk është diçka që këto teste mund të na tregojnë përfundimisht në këtë pikë. "

-Dr. Elitza S. Theel

zakonisht duhen 2 javë pas dozës së dytë të vaksinave Pfizer-Biontech ose Moderna dhe 2 javë pas dozës së vetme të Johnson & amp; Johnson, ose Janssen, vaksina që trupi të ndërtojë mbrojtje kundër SARS-COV-2. Gjatë kësaj kohe, ekziston ende mundësia e zhvillimit të COVID-19.

"Rritja e tanishme në rastet [covid-19]," theksoi Dr. Theel, "po ndodh kryesisht në individë të pa vaksinuar, gjë që është edhe zemërthyer dhe zhgënjyese sepse këta mund të ishin parandaluar kryesisht nëse ata individë të kishin zgjedhur për tu vaksinuar. "

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe Covid-19, klikoni këtu.

  • Sistemi imunitar/vaksinat
  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

Vaksina

COVID

-19: Vendet me të ardhura të ulët të vaksinohen kundër covid-19.

Një koalicion i organizatave ndërkombëtare, të mbështetur nga udhëheqësit e mëparshëm botërorë dhe ekspertët e shëndetit, paralajmërojnë se 90% e njerëzve në 67 të ardhura të ulëta dhe vendet me të ardhura të mesme nuk do të marrin vaksinime kundër COVID-19 në 2021.

Ihr Kontakt zu uns

HAUPTNIEDERLASSUNG
Alt-Kaulsdorf 18
12621 Berlin

ZWEIGNIEDERLASSUNG
Fließstrasse 4
15370 Fredersdorf-Vogelsdorf

Telefon: 033439-6298
Telefax: 033439-78224

Email: devianogmbh@web.de